Waarom lui zijn soms beter is

Dat blad moet uit die tuin, toch? Want een tuin moet winterklaar gemaakt worden. Je ziet in de herfst veel mensen druk in de weer met een hark of een bladblazer.

Maar wacht: dat is zó zonde van je energie!

Je tuin is eigenlijk een stukje natuur in het klein. Stel je eens voor, hoe het zou zijn, als we in de herfst al het blad uit het bos zouden blazen. Dan hadden de dieren in het bos een serieus probleem! Dieren hebben juist een beetje rommel nodig. Daar kunnen ze lekker warm onder weg kruipen.

Met het winterklaar maken van je border haal jij dus hun lekkere dekbedje weg.

Bovendien ontneem je wormen de kans, om de hele winter blaadjes te eten en te verteren. Vogels, om af en toe een insectje mee te pikken. En nog veel meer kleine beestjes, die je met het blote oog niet eens ziet. Samen is het een hele gemeenschap van eten en gegeten worden, die aan het eind van de winter al dat blad grotendeels verteerd heeft. En jij krijgt een fijn laagje compost in je tuin. En daar hoef je maar één ding voor te doen, en dat is: NIETS!

Dus als je de stoep of het gras graag netjes wilt: be my guest! Maar hark het blad dan lekker IN je border.

Neem een wijntje en leun achterover. De natuur zal je dankbaar zijn. Doe je mee? Post hieronder jouw foto waarop je super “druk” bent met je winterborder.

Cheers! 

Schrijf je in voor mijn mailing

zodat je mij niet vergeet en ik nieuwe moodboards, schetsen en ideeën met je kan delen.

Deel dit bericht: