Water, hitte of onkruid?

“Nee, ik wil niet te veel werk in de tuin, veel te veel gedoe, ik betegel de hele boel”.  

Herken je dat? Het is alleen zo jammer, dat het niet klopt. Want juist in een betegelde tuin ontstaan er allerlei problemen, waar je niet op zit te wachten.

Wateroverlast

Het water kan niet wegzakken in de grond. En dus heb je last van plassen, en als het heel erg is stroomt je rioolputje over. Lekker dan.

Hitteoverlast

Al die tegels branden lekker in de zon en stralen die warmte weer terug naar jou. En het is al zo warm de laatste tijd!

Onkruidoverlast

Tussen de kiertjes van die tegels komt onherroepelijk toch wat op. En dat zijn vaak de meest venijnige plantjes, die met heel weinig voeding en water genoegen nemen en hun wortels tussen de tegels weten door te dringen. Die krijg je niet eenvoudig weg. En ik weet niet hoe het met jou is, maar ik vind onkruid tussen tegels weghalen echt het stomste tuinklusje wat er is.

Balen!

Maar het goede nieuws is, dat je met meer groen in je tuin, je een groot deel van deze overlast makkelijk kunt voorkomen.

Last van water?

Zet een regenton neer, en gebruik het water gebruiken voor je planten. Zelfs een aantal tegels eruit en een aantal mooie planten erin helpt al tegen wateroverlast. Want dan kan het ergens heen: namelijk in de grond. En daar houden de wortels van de planten het vocht veel langer vast. Heb je iets meer ruimte in je tuin of bij je project? Denk dan aan een wadi: (Water Afvoer Drainage Infiltratie) Dat is een ondiepe plek in je tuin, waar het water bij hevige regenval in stroomt, en langzaam wegzakt in de bodem. Leuk voor kinderen als spannende speelplek, mooi voor planten en insecten, want door het wisselende waterniveau in een wadi groeien er bijzondere planten, die het niet erg vinden om af en toe in het water te staan.

Last van hitte?

Plant een boom of laat een klimplant in een pergola groeien. Dat zorgt voor zo’n fijne, gefilterde schaduw als de zon schijnt. En dat is niet alleen fijn, maar ook een stuk koeler! Het kan wel 5 graden schelen op een warme zomerdag, en qua ‘belevingstemperatuur” nog wel meer.

Last van onkruid?

Door minder tegels en meer vaste planten in je tuin te zetten, heb je op de lange duur veel minder werk aan je tuin. De eerste twee jaar misschien nog wel, omdat je dan nog bezig bent om het onkruid tussen de planten uit te wieden. Maar na een paar jaar, zijn de vaste planten zo groot dat veel meer tegen elkaar aan gan groeien. En dan heeft onkruid veel minder kans. Bijkomend voordeel: in de grond tussen de planten, is onkruid veel makkelijker te verwijderen dan tussen stoeptegels. Echt.

Dus wil je minder overlast? Zorg dat je tuin zo ontworpen is, dat je deze problemen getackeld hebt.

Schrijf je in voor mijn mailing

zodat je mij niet vergeet en ik nieuwe moodboards, schetsen en ideeën met je kan delen.

Deel dit bericht: