Die geur...

Zomerweelde heet dit schilderij van Rob Graafland. Waar een paar meiden heerlijk in het zachte gras aan het chillen zijn. Je ziet het voor je, je kunt het bijna voelen… De zachte, kriebelende gevoel van grassprietjes op je blote lijf, die horen bij een zomerse picknick. En wist je, dat de geur van vers gemaaid gras mensen zo’n geluksgevoel geeft, dat er zelfs parfums van gemaakt zijn? 

Het is zo jammer, dat steeds meer mensen geen echt gras meer in hun achtertuin hebben, maar kunstgras. Want: geen onderhoud, lekker makkelijk, het hele jaar groen. Vooral veel gezinnen kiezen voor kunstgras. Sterker nog: in 2023 wordt kunstgras DE tuintrend van het jaar genoemd. Daar wordt ik dan wel een beetje stil van. 

Want lieve mensen, wat een verarming! 

De nieuwste soorten kunstgras mogen dan misschien best zacht aanvoelen, ze missen de verkoelende werking die een echte grasmat heeft. Èn er groeien geen madeliefjes in. Dus je weet nooit meer via de  “hij-houdt-van-me-hij-houdt-niet-van-me’ – methode of hij ook gek is op jou…

In de zomer wordt kunstgras bovendien een stuk warmer dan gewoon gras. Voetballend nederland komt inmiddels al terug van het gebruik ervan: In 2025 spelen alle topclubs weer op een echte grasmat. Omdat er toch teveel plastics in de grond en het milieu verdwijnen. Zullen we dan de kinderen van Nederland ook maar weer in het echte verse gras leggen? 

Heb je geen zin in het werk dat het maaien met zich meebrengt? Denk dan eens aan een alternatief! Er zijn genoeg planten die heel laag en groen blijven, maar waar je wel heerlijk op je blote voeten overheen kunt lopen. En waar je je baby veilig op kunt leggen op een warme zomerse dag. Natuurlijk en koel. 

Wil jij een tuin met echte planten?

(schilderij van Rob Graafland, uit 1918, gefotografeerd in Singer Museum Laren)

Schrijf je in voor mijn mailing

zodat je mij niet vergeet en ik nieuwe moodboards, schetsen en ideeën met je kan delen.

Deel dit bericht: